fbpx
Pilates on tutkimusmatka liikkeeseen
28.4.2020
Kynnyksen yli somatiikkaan
9.5.2020

5.5.2020 / Etätyöläisen taukoliikuntatuokiot siirtyvät tästä viikosta alkaen fb-ryhmään livelähetyksiksi, jolloin tallenteet jäävät ryhmään. Ehdit vielä hyvin mukaan!

Viime viikolla kyselin ryhmässä istumatyön haasteita, ja vaikka osasinkin arvata vastaukset, sieltä nousi kärkisijoille niska-hartiavaivat ja lonkkien kireys. Otan tunneilla näitä teemoja esille monesta eri perspektiivistä, pilateksen ja somatiikan kautta erilaisina harjoituksina. Kuitenkin pohjimmiltaan tärkeintä ja pisimmälle kantavinta on ymmärtää että jos pyrimme ”korjaamaan” kehoa ja hoitamaan oireita, se on loppujen lopuksi aina vain ensiapua.

Lähestyn itse näitä kysymyksiä sitä kautta, että suuri osa kokemistamme vaivoista liittyy siihen että arjen keskellä ikäänkuin katkaisemme yhteyden kehoomme ja huomaamme kehomme vasta kun siinä tuntuu kipua tai epämukavuutta, ja sitten yritämme korjata tilannetta vaikkapa venyttelemällä. Somaattisen harjoittelun keinoin ajattelen että lähdemme parantamaan yhteyttämme kehoon (ikäänkuin se olisi ikinä ollutkaan erillään 😅) ja lisäämään kykyämme huomata kehomme huomattavasti matalammalla kynnyksellä kuin vasta kipujen tultua. Jos ajatellaan äänenvoimakkuutta, niin jo tietyn ajan istuttuasi keho antaa sinulle pienen signaalin, että olisi kiva jos vaihtaisit vähän asentoa, mutta jos et kuule sitä etkä tunnista pieniä epämukavuuden tuntemuksia, et reagoi siihen ja paahdat vaan menemään. Keho alkaa vinkkaamaan vähän kovaäänisemmin, mutta vasta kun nupit on kaakossa ja se huutaa TEE JOTAIN, havahdut siihen että olet jumissa ja selkään sattuu (tai mikä ikinä oma oireesi on.)

Sen ei tarvitse olla näin.

Viime postauksessa kerroin siitä, miten ihmiset usein luulevat että olen joku ihmeellinen poikkeus kun selkäni ei väsy, mihinkään ei satu ja minun ei tarvitse juurikaan venytellä. Se johtuu siitä, että huomaan saman tien kun kehoni tarvitsee liikuntaa, ja sitten liikun. Se on loppujen lopuksi niin yksinkertaista. Et tarvitse välttämättä mitään ohjeita, haasteita tai opeteltuja harjoituksia, sillä sinun kehosi osaa ja tietää jo kaiken mitä se tarvitsee.

On aivan eri asia, osaatko tulkita sen viestejä, ja kuuletko niitä. Tässä autan enemmän kuin mielelläni 💗