Teija Autio –
Movement with Awareness


Tietoa minusta ja koulutuksestani
 

Aloitin urani opiskelemalla nykytanssia Amsterdamin teatterikorkeakoulussa, josta valmistuin v. 2001. Koulu loi vahvan pohjan koko myöhemmälle polulleni, ja sain mukaani monia työkaluja joita edelleen käytän (mm. kokemuksellisesta anatomian opiskelusta sekä autenttisen liikkeen, body-mindcentering- ja feldenkrais-menetelmistä). Tärkeimpänä kuitenkin liike, virtaavuus, improvisaatio ja sisäinen ymmärrys kehosta. Myöhemmin jätin nykytanssin ammattina, vaikka jatkoin tanssimista, mm. paritanssit, samba, flamenco ja afrobrasilialaiset orixa-tanssit ovat olleet vuosien varrella vahvasti mukana.

Sittemmin kävin STOTT pilates -ohjaajakoulutuksen ja lukuisia täydennyskoulutuksia. Pilates toi syvempää ymmärrystä kehon toiminnasta ja linjauksesta ja pilateksen avulla tanssivuosien fyysiset ongelmat, etenkin selkävaivat jäivät historiaan. Viime vuodet olen syventänyt opintojani Leo Peppasin kanssa osallistuen hänen Mentoring Program-ohjelmaansa. Leon tapa nivoa yhteen kaikki aiemmin opiskelemani ja nostaa esiin se olennaisin: kuinka tämä harjoitus auttaa minua myös treenitilan ulkopuolella, todellisessa elämässä, on ollut valtavan tärkeä tuki ihmisenä olemisen prosessissa.

 

Irti jäykästä kontrollista

Liike ja ryhti saavat tuntua helpolta ja kevyeltä

 

Vuosien varrella pilates- ja kehonhuoltotunteja pitäessäni olen halunnut painottaa yhä enemmän kehotietoisuuden merkitystä, sillä mikään metodi tai ohjaaja ei pysty välittämään muuta kuin työkaluja, ihmisen on itse tehtävä varsinainen työ mikäli haluaa ymmärtää kehoaan ja liikettä sisältä ulospäin, eikä vain muotona tai suorituksena. Kehonhallinta ei mielestäni ole jäykkää kontrollia jossa kehoa ja suoritusta hallitaan ja "pidetään kurissa", vaan se on elävää tietoisuutta liikkeen tuottamisesta taloudellisella ja luonnollisella tavalla, valintojen tekemistä siitä miten, miksi ja mistä käsin jokin liike tai asento tapahtuu. Ryhti ei myöskään ole jäykkä, staattinen asento vaan elävä, hengittävä ja virtaava rakennelma joka tuntuu löydyttyään helpolta ja kevyeltä.

 
 

Ajankohtaista


 

Erilaisia tuntivaihtoehtoja


Järjestän sekä online-tunteja että live-tunteja, molempia sekä ryhmä- että yksityistunteina.

 


Online-tunnit

Voit ostaa online-tunneille kuukausijäsenyyden, minkä jälkeen videot ovat käytössäsi rajoituksetta. Katso online-tuntien sisältö ja aikataulu.Viikkotunnit

Pidän eritasoisia pilates, kehonhuolto- ja somatiikkaviikkotunteja studiollamme Hermannissa. Katso lukujärjestys ja lue lisää viikkotunneista.Yksityistunnit

Voit varata yksityistunnin, jolloin sisältö räätälöidään sinun kehosi tilanteen mukaan. Voit laittaa etukäteen tietoa voinnistasi. Lue lisää yksityistuntien sisällöstä ja varaa tunti.Räätälöidyt ryhmätunnit

Pidän myös räätälöityjä tunteja esimerkiksi työyhteisöille tai kaveriporukoille. Katso lisää tuntien sisällöstä.


TuntikalenteriSelaa online-tuntejaSomaattisuus

Liike vapauttaa tunteita ja auttaa ymmärtämään kehoa

Näitä asioita pohdiskellessani yhdessä ryhmieni kanssa, olemme aina uudestaan huomanneet miten kehon tila ja tapa liikkua konkreettisesti vaikuttaa ajatuksiin ja tunteisiin. Kyky päästää irti automaattisista reaktiotavoista ja säädellä liikettä ja kehon toimintaa suhteessa olemassaoleviin olosuhteisiin, tuo täsmälleen samat ominaisuudet myös kaikkeen muuhun toimintaan ja helpottaa kuormittavan arjen keskellä.

Jokaisella meillä on myöskin erilainen keho, historia, fyysiset ominaisuudet, stressinsietokyky jne, ja sen takia haluan nähdä jokaisen henkilön yksilönä ja avata ovia erilaisiin tapoihin tehdä havaintoja kehosta, sillä ei ole olemassa mitään yhtä tapaa tehdä asioita joka sopisi kaikille. Tämä on yksi tärkeimmistä työvälineistäni, sillä tietoa ja tekniikoita löytyy loputtomiin, keskenään ristiriitaisiakin. Niiden opiskeleminen on myöskin helppoa, ja kaikkien ulottuvilla olevaa rationaalisen ajattelun ohjaamaa toimintaa.

Itseäni kiinnostaa enemmän rationaalisen ajattelun ja kognitiivisen tiedon taustalla oleva sisäinen ymmärrys ja autenttinen kokemus kehosta. Tämä avaa portin oman kehon asiantuntijuuteen. Tottakai välillä tarvitaan ulkopuolistakin apua, mutta lopulta keho itse tietää mikä toimii parhaiten kun sitä oppii kuuntelemaan. Meitä nykypäivän ihmisiä on päinvastoin monin tavoin käännytetty pois tästä sisäisestä tiedosta, esim lasten luontaista liikehtimistä rajoittamalla, jokapäiväisellä liiallisella istumisella ja sosiaalisilla rajoitteilla. Tämän "panssarin" purkaminen on kuitenkin ei pelkästään mahdollista, vaan myös loputtoman kiinnostavaa, tärkeää, kivaa, välillä vaikeaa, mutta ehdottoman palkitsevaa. Ja jatkuvaa muutosta.

 
Seuraa minua Facebookissa ja Instagramissa:
 

"All the pirouttes in the world, all the spectacular feats cannot impress me as much as a simple movement that originates from a deep feeling of aliveness and understanding of the miracle of the human body."


Frances Becker

Suosituksia